De verrassende verkiezingsuitslag van 20 maart j.l. is naar mijn mening nog niet zo slecht voor de MKB ondernemers. De regeringspartijen moeten op alle fronten matigen en compromissen sluiten om aan de macht te blijven. Belangrijke besluiten nemen op basis van een heel dunne meerderheid in de eerste kamer was in mijn ogen al geen gezonde situatie. Om belangrijke beslissingen te kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld de klimaat plannen, is het belangrijk dat de stem van de bevolking ruimschoots wordt gehoord en erkend. Een ruime meerderheid is in dit soort dossiers belangrijk om politieke rust in ons land te waarborgen.

De opkomst van Forum Voor Democratie.
Met de opkomst van Forum voor Democratie (FVD) komen genoemde dossiers in een ander daglicht te staan. Blijkbaar is een groot gedeelte van de bevolking erg ongelukkig met het huidige beleid. Het zal de komende maanden spannend worden, om te zien hoe het kabinet meerderheden in de eerste kamer denkt te krijgen. Het is van essentieel belang dat er ruime meerderheden worden gezocht. Immers de kwesties zijn te belangrijk om ze er maar even met een minimale meerderheid doorheen te drukken.

Mij lijkt het een goed idee om het referendum in ere te herstellen. Laat de meerderheid van de bevolking zich, na een gezonde discussie, uitspreken over deze belangrijke en enorm kostbare beslissingen.

Door deze ingewikkelde politieke kwesties werd het MKB geconfronteerd met een aantal grote onzekerheden. Wat zou de consequentie zijn op de economie in ons mooie land? Gaan wij honderden miljarden uitgeven aan de klimaatverbetering, wetende dat dit direct gevolgen heeft voor het bestedingspatroon van de consument? Alleen de dreiging al van dit soort monster uitgaven heeft een negatieve invloed op het koopgedrag van de consument. We zitten toch niet te wachten op een nieuwe recessie?

BTW verhoging zet de koopkracht onder druk.
De koopkracht van de consument staat sowieso al onder druk. De BTW verhoging van 50% op het lage BTW tarief, naast al de prijsverhogingen, zal er voor zorgen dat de koopkracht achteruit gaat in plaats van vooruit (zoals onze premier hartgrondig blijft beweren).

In de huidige situatie is het dan ook het beste dat de minderheidspositie van de coalitie in de eerste kamer echt belangrijke beslissingen voorlopig uitstelt en eens goed luistert naar wat de kiezer wil. Het huidige kabinet zal nieuwe verkiezingen voorlopig niet zien zitten, hoewel dat de beste manier is om duidelijkheid te krijgen over welke weg de bevolking wil gaan. Laten we hopen dat het gezonde verstand van onze politici nu de boventoon zal voeren.

Ton van Huis

Meedenker
Wil je eens sparren over jouw onderneming? Als ervaren ondernemer ben ik beschikbaar als “meedenker”. Wat houdt dit in? Als ondernemer heb je soms even een frisse blik nodig van een buitenstaander. In één of twee dagdelen gaan we brainstormen over alles wat relevant is binnen je bedrijf.

Klik hier voor meer informatie >>