Ons land telt een ongelofelijk aantal “ondernemers”. Een groot aantal zich ondernemer noemende, hardwerkende, Nederlanders is eigenlijk helemaal geen ondernemer maar kun je scharen onder de noemer omgebouwde loondienst slaaf.

Dit klinkt grof, maar is de harde realiteit. In het afgelopen decennia heeft de overheid het in loondienst houden van medewerkers/sters zo onaantrekkelijk gemaakt dat er een beweging is gekomen die het doet voorkomen dat “voor je zelf werken” een geweldige uitdaging werd. In de praktijk is het fenomeen ZZP-er in economisch goede tijden inderdaad een aantrekkelijk plaatje. In minder goede tijden zijn vele ZZP-ers werkeloos en staan dus zonder inkomen aan de kant. Naar mijn mening moeten we niet de fout maken om ZZP-ers als ondernemers te kwalificeren. Uiteraard zijn er ZZP-ers die wel voldoen aan die kwalificatie, die mogen we met recht ondernemer noemen, maar uit ervaring weet ik dat een heel groot aantal zich niet realiseert dat zij grote risico’s nemen. Onderaan de streep kunnen zij veel beter terug keren naar een vaste baan met alle bijkomende sociale voorzieningen en zekerheden.

Risico’s
Ondernemers realiseren zich dat zij doorlopend risico’s (moeten) nemen. Vaak worden die risico’s omgezet in succes maar helaas gaat het ook vaak fout. Gaat het goed dan is ondernemen de leukste bezigheid die er is, gaat het fout dan is ondernemen vechten en knokken om te overleven en dat is absoluut niet leuk.

Gaat het goed dan trekt de ondernemer in veel gevallen business profiteurs aan. Dit zijn mensen die over de rug van de succesvolle ondernemer willen mee profiteren en hebben vaak niet de beste bedoelingen. Het is moeilijk het kaf van het koren te scheiden en mijn advies is: beperk deze situatie zo veel mogelijk en wees kritisch met wie je in zee ga. Vaar vooral je eigen koers.

Adviseurs fuik
Gaat het slecht met de ondernemer dan loopt hij/zij het risico in de “adviseurs fuik” terecht te komen (vaak geforceerd door zijn bankier en/of accountants). Dit soort opgedrongen adviseurs zijn vooral bezig hun, veel te dure, uren te declareren. Inhoudelijk hebben zij niet veel toe te voegen aan de ondernemer en zij kijken vooral naar de escape mogelijkheden voor de banken. Dit is een gevaarlijk scenario en de overleving van het bedrijf komt (onnodig) nog meer in gevaar.

In veel van de hierboven beschreven situaties kan er naar mijn mening behoefte zijn aan een professionele “meedenker”. Dat is wat ik in de praktijk doe; geen duurbetaalde adviezen of opgelegde wijsheden, maar meedenken met de ondernemer op het moment dat hij/zij daar behoefte aan heeft. Geen lange trajecten en/of verplichtingen maar gewoon klankborden en ideeën delen. Mijn ervaring is dat zo’n sessie (al vanaf één dagdeel mogelijk) voor veel opheldering en motivatie kan zorgen.

Ondernemen is dan ook vooral echt leuk ……….

Ton van Huis

 

Meedenker
Wil je eens sparren over jouw onderneming? Als ervaren ondernemer ben ik beschikbaar als “meedenker”. Wat houdt dit in? Als ondernemer heb je soms even een frisse blik nodig van een buitenstaander. In één of twee dagdelen gaan we brainstormen over alles wat relevant is binnen je bedrijf.

Klik hier voor meer informatie >>