Sinds een paar jaar worden we regelmatig geconfronteerd met het fenomeen Foodvalley. Een ambitieus plan om een internationaal uithangbord te worden voor vernieuwende voedselproductie en voedselgezondheid. Om de wereld te voorzien van gezonder en duurzaam geproduceerd voedsel. Bijdrage van het rijk: 20 miljoen.

Een belangrijk project is een “World Food Center” in Ede. Dat wordt een groot informatiecentrum voor het publiek over gezond eten en een gezonde leefstijl. Jaarlijks moet dat centrum 350.000 bezoekers trekken, Kosten 60 miljoen !!!

De foodvalley is een samenwerkingsverband van 8 gemeentes in Gelderland, waaronder ook de gemeente Barneveld. Verder wordt het samenwerkingsverband gesteund door universiteiten en grote bedrijven in de voedselsector.

Het lijkt in eerste instantie gemakkelijk om dit soort positief bedachte projecten neer te sabelen. Het kost erg veel geld (opgebracht door de bevolking, direct en/of indirect) en de doelstellingen zijn te vaag en afreken-momenten ontbreken volledig. Toch ga ik uit van een positief uitgangspunt en goede bedoelingen van de foundingfathers. In deze column permiteer ik mijzelf een aantal vragen te stellen en enige opmerkingen te plaatsen.

De eerste vraag is: waarom wordt er indirect een nieuwe bestuurslaag in het leven geroepen terwijl we al worden overgoten door overheids-bestuurders in dit kleine land? Wie is politiek verantwoordelijk voor dit geldverslindende fenomeen?

Hoe ziet het complete financiële plaatje (budget) voor dit project er uit?

Is de productie en promotie van verantwoord en gezonder voedsel niet vooral een zaak die door ondernemers (gecontroleerd door de overheid) moet worden verzorgd en gefinancierd?

De belangen van de voedselproducenten, meestal multinationals, zijn veel groter dan het idealistische beeld dat Foodvalley ons voorschotelt. De voedseloverschotten, zoals die ook op dit moment nog volop in grote delen van de wereld bestaan vormen een veel groter probleem. Onze economische belangen winnen het nog steeds ruimschoots van de voedsel schaarste in de derde wereld. Daar gaat Foodvalley niets aan veranderen, sterker nog, de positie van de voedselmultinationals zal sterker worden, terwijl ons overheidsgeld niet naar de derde wereld gaat maar in de zakken van deze multinationals verdwijnt.

Als de overheid zo graag het bedrijfsleven wil ondersteunen dan kan dat op vele andere, positievere manieren. Wat we nu nodig hebben is een transparant beleid in plaats van het via de achterdeur van Foodvalley opstarten van een nieuwe bestuurslaag die volledig buiten de democratische controle van de burgers blijft.

Naar mijn mening moeten de initiatieven op het gebied van voedselproductie etc. gewoon blijven waar ze nu zijn. Dat is bij bedrijven en universiteiten die onder controle staan van ons overheidssysteem. Als het nodig is om een goed initiatief op het gebied van voedselvoorziening te steunen dan kan dat via het bestaande democratisch gekozen systeem. We zitten niet te wachten op allerlei nieuwe Valleys (zoals de Energy Valley en de Foodvalley).

Laat de multinationals hun eigen promotie en ontwikkelingen zelf financieren, daar zijn ze heel goed in. Die honderden “Valley miljoenen” kunnen we dan voor veel betere doelen gebruiken.

Ton van Huis