Om deze column van een kritische toon te voorzien wil ik het nu hebben over het wangedrag bij vele overheidsinstellingen. In de afgelopen jaren heeft de overheid extreem bezuinigd, blijkbaar zonder lange termijn visie. Duizenden ambtenaren werd een prettige afvloeiingsregeling aangeboden, immers door de krimpende economie hadden we ze niet meer nodig. Nu, enkele jaren later, hebben we de rekening ontvangen van dit wanbeleid. Vele ambtenaren genieten van hun vroegtijdige pensioen terwijl diezelfde overheid miljarden moet uittrekken om die weggevallen ambtenaren te vervangen. Leg maar eens uit aan hardwerkende arbeiders dat zij tot hun 66/67ste moeten blijven buffelen terwijl ambtenaren na 40 dienstjaren met pensioen gaan. Dit is echt de wereld op z’n kop.

Wachttijden bij de overheid
Door het wegbezuinigen van die ambtenaren kampen we nu nog met een ander probleem. Probeer maar eens contact te krijgen met instellingen als het CBR (Centraal Bureau Rijbewijzen) voor het vervangen van je rijbewijs met een medische verklaring. Je weet dat je alle benodigde documenten tijdig moet aanleveren, namelijk 3 maanden voor afloop rijbewijs. Na twee maanden ga je proberen contact te krijgen met deze instelling. Eerst tracht je telefonisch contact te krijgen, na een aantal langdurige pogingen zonder resultaat vraagt het CBR je een mailtje te sturen met een contactverzoek. In de reply op dat verzoek meldt het CBR dat zij binnen een week contact zullen opnemen. Na die week krijg je te horen dat je nog enkele weken moet wachten op een concreet antwoord, het is om moedeloos van de worden,.

Falende overheden kost de belastingbetaler een vermogen
Bovengenoemd voorbeeld is helaas geen uitzondering maar een veel voorkomende situatie. Ook het tekort aan verplegend personeel in de gezondheidszorg en het onderwijs komt volledig voort uit die door de overheid uitgevoerde, belachelijke, bezuinigingsmaatregelen van de afgelopen jaren. In het bedrijfsleven zouden dit soort wanprestaties direct worden afgestraft. Verantwoordelijke bestuurders zouden worden weggestuurd. Bij de overheid en in de politiek werkt dat allemaal heel anders. In de politiek worden dit soort blunders steeds weer na afloop van een regeerperiode op het bordje van de volgende regering gelegd. De volgende regering gaat vervolgens proberen de puinhopen van hun voorgangers repareren en het wanbeleid herhaald zich gewoon.

De problemen worden dus vooral veroorzaakt door de steeds wisselende regeringen. Voor het ambtenaren apparaat is het dan ook een heel moeilijke klus om continuïteit in het beleid te krijgen. Het lijkt vaak dat de oorzaak bij de hogere ambtenaren ligt maar dat is dus niet correct. Deze mensen hebben wel een enorme invloed op het beleid maar de verantwoordelijkheid ligt bij de politiek. We moeten met deze situatie leven, immers dat is de ultieme consequentie van ons democratisch stelsel.

Ton van Huis